Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2008 17:45 - Фитотерапия в денталната медицина
Автор: althea Категория: Технологии   
Прочетен: 6768 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2008 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Природа-в най-широкия смисъл на думата e естествената среда. Идва от латинската дума natura, която от своя страна е превод от гръцката физис (φύσις) и означава естествен

ход на нещата, неща от естествен характер.Човекът макар и част от една “изкуствена среда” ,не може да отрече взаимовръзката си с природата.Ние също сме част от нея ,и макар и несъзнателно се подчиняваме на нейни закономерности.Хора,растения,животни-всеки от тях заема своята екологична ниша и има специфично предназначение. Растенията са важна съставна част от живата природа. Освен че са “белите дробове” на Земята , доста  голяма част от тях се отличават с едно или повече лечебни свойства.Така че, ако ги съберем на едно място и изучим подробно техния състав и ефекти , с радост ще установим , че ние сме заобиколени от една доста богата природна аптека . Безспорен е фактът, че съвременната фармакология и медикаментите, които ни предлага  са на много високо ниво.Никой обаче не може да отрече ролята на растенията при синтеза на някои от лекарствените средства.

Най-известният пример е произходът на салициловата киселина , извлечена от кората на бялата върба (Salix alba). От нея североамериканските индианци са правели лекарства срещу главоболие.Изкуствено синтезираната ацетилсалицилова киселина, известна с търговски наименования Аспирин(Ацетизал),има аналгетично,антипиретично и противовъзпалително действие.

В обобщение:някои от растенията съдържат специфични молекули, които могат да повлияват болестния процес. “За всяка болка си има билка”, или ако не за всяка ,то поне може да бъде въздействано върху много от болестотворните процеси .

Целта на тази статия е с информативна насоченост.Идеята ми е да ви покажа ,че освен консервативни методи на лечение има и алтернативни. Един от тях е билколечението: ще Ви представя някои от  билковите  рецепти , с приложение в денталната медицина, на народните лечители – Ванга, Петър Дънов и Петър Димков.

 

Рецепти на Ванга при възпаление  на устната кухина и венците

 

Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) често е наричана българска пророчица.Родена е 31 януари 1911 година в Струмица ,днес Република Македония, и е починала на 11 август 1996 година в Петрич,България.

Ванга е била лечител на най-различни болести и като основно лекарство препоръчвала билки. Това не е нещо изключително, защото обикновеният човек използва от хилядолетия билки за своите болести. Интересното било обаче, че в своето лечение тя обърквала и най-вещите билкари, защото препоръчвала най-прости средства или най-прости тревички, които според тях не притежавали предписваните от Ванга лечебни свойства, или съчетавала несъчетаеми билки, но лекарствата й давали поразителен и бърз резултат. Eто и някои от нейните рецепти:

Първа рецепта:

Когато венците кървят или са се подули, вземат се в еднакво количество кори от дюля, дрян и дъб. Трябва да се подбират млади клонки. Сваряват се във вино или оцет. Когато отварата кипне, се добавят 2-3 зрънца стипца и на върха на ножа лимонтузу. Прецежда се и след като изстине се прави гаргара всяка сутрин до заздравяване на венците.

Слузното вещество на дюлята оказва омекчаващо, противовъзпалително и по­криващо действие върху възпалените лигавици хранос­милателния тракт.

Дрянът и дъбът притежават адстрингентно действие.Дъбът е известен още и с противовъзпалителните и кръвоспиращите си ефекти.

 Знаете ли че...?

Дюля или дюла (Cydonia oblonga) е единствен представител на род Cydonia

Дюлята е позната още от дълбока древност. Именити древни лекари Хипократ, Гален, Авицена са предписвали пресни дюли, сок или мармалад от тях като ободряващо, апетито възбуждащо средство и при различни стомашни смущения. 

 Втора рецепта:

Две ябълки се изстискват и сокът се смесва с 1 с.л. мед.Пие се сутрин и вечер 30 мин преди ядене в продължение на 2 месеца.

Хипократ  е предписвал ябълки на болните от сърце и различни бъбречни заболявания.

Плодът се смята за чудотворен и при анемия, кашлици от различно естество, нервни неразположения. Препоръчителни са ябълките и при профилактика на инфаркт, калциране на кръвоносните съдове и белодробни заболявания.

Суровите ябълки съдържат голямо количество пектин, който има укрепващо действие върху лигавиците.Те са и богат източник на витамин С.

Медът се отличава с богато съдържание на витемини,микро- и макроелементи и антимикробното си действие. То се дължи на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия водороден прекис

Забележително е, че древните хора смятали меда не само за отлично средство срещу простудата, а за лечение на рани и гнойни възпаления. Нерядко гнойните рани водели до печален изход, което карало лечителите да търсят ефективни лечебни методи. И медът се оказал един

от тях. Манускриптите на древните гърци, асирийци, китайци съдържат информация за меда като отлично средство за лечение на всякакви рани и язви. Аристотел смятал меда за чудесен балсам за лечение на "очни възпаления", а мюсюлманският пророк Мохамед препоръчвал с мед да се лекуват стомашни разстройства и възпаления на тъканите.

 Трета рецепта :       

Една-две шишарки от ела (смърч) се варят 15-20 мин в 0,5л. студена вода.След като отварата изстине се прецежда,се прецежда и се прави гаргара 2 пъти дневно.

 Шишарките съдържат до 1,7% етерично масло, 5 до 20% горчиви вещества. Притежават успокояващо действие върху лигавиците.

 Четвърта рецепта:

Един-два стръка от камшик (мастика) се заливат с 1 л студена вода и се варят 10 минути.Отварата се прецежда и се варят 10 мин.Отварата се прецежда и се пият 4-5 пъти на ден по 50 мл.

 

Знаете ли че...?

Камшикът е познат и с наименованието Агримония и има

Основно- противовъзпалително и адстрингентно действие. Добре изразено капиляро-тонично, дължащо се на витамин Р и С. Кръвоспиращо действие.

Оказва също антисептично действие.

 Пета рецепта:

Петдесет грама ситно нарязана смрадлика се заливат с 250 мл оцет .Престоява една нощ.С настойката се прави гаргара след всяко ядене до заздравяване на венцитe.

Смрадликата има адстрингентно, противовъзпа-лително и кръвоспиращо действие, в комбинация с оцет заедно имат и антибактериално действие.

 

 

Шеста рецепта:

Един жълтък от яйце се смесва с една с.л. зехтин.Разбърква се добре , поставя се на късче памучен плат и като компрес се поставя на възпаления венец.

 Белтъчините в яйчния жълтък  са около 15-16%. Най-голямо хранително значение от белтъчните вещества имат вителинът и  ливетинът. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. Биологичната стойност на зехтина се основава на букет от биологично-активни вещества, на първо място - високо съдържание на алфа-токофероли. Известно е, че токоферолите са мощни антиоксиданти и залавят образуващите се при протичане на биохимичните процеси в организма свободни радикали.

 Седма рецепта

Една супена лъжица сушени малини се заливат с Ѕ л студена вода.Вари се 30 мин.Отварата се прецежда и с нея се прави гаргара 5-6 пъти на ден.

 Ма­ли­на­та има и обез­бо­ля­ва­що и про­ти­во­въз­пали­тел­но действие. Ус­ко­ря­ва въз­с­та­но­вя­ва­не­то при за­бо­ля­ва­ния на сто­маш­но-чрев­ния тракт, съп­ро­во­де­ни с, въз­па­ле­ние, бол­ки и кръ­во­те­че­ние кръ­во­те­че­ние

Знаете ли че...? При малокръвие трябва да консумираме малини. Освен вкусни и ароматни, плодовете на малината са и високоенергийни, и се използват като общоукрепващо средство за имунната система на организма, подпомагайки кръвообразуването

Осма рецепта:

 Обичате ли къпини? В тези великолепни плодове има: вит. С, Е, от групата В, органични киселини, пектинови и дъбилни вещества, големи количества калий, калций, желязо и мед. Чудно ли е тогава, че още в дълбока древност са наричали сока от къпина "Титанова кръв" и са го използували най-рационално: за укрепване на нервите - срещу истерия и невроза, склероза, високо кръвно налягане, диабет, ангина, стомашни заболявания. Модерната медицина допълни този списък: при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, възпалителни процеси в ставите, нарушена обмяна на в-вата, за укрепване на костите и зъбите у децата, анемия, слаби кръвоносни съдове, грип, пясък и камъни в бъбреците.

 Две супени лъжици ситно нарязани листа от къпина се заливат с 400 мл вряла вода.Ври 10 мин. Прецежда се, и изстинала отварата се пие по 1 ч.ч. 3 пъти на ден.

Къпината действа затягащо и противовъзпалително,  адстрингентно при възпаление на лигавиците на устната кухина. Листата на къпините съдържат танини, флафоноиди, органични киселини, витамин С и др

Знаете ли че...? Къпините са една от трите най-важни суперхрани, заедно със спанака и    сьомгата. Те съдържат повече от важните за здравето антиоксиданти от който и да е плод  или зеленчук и поне пет пъти повече антиоксиданти от морковите, ябълките или броколите

Девета рецепта

Едно-две листа от див (конски) кестен се попарват с вряла вода и се залепват като компрес на възпаленя венец.Престоява се с него 1 час.Процедурата се повтаря 3-4 пъти дневно.

 Листата на дивия кестен са богати на флавоноиди, танини, пектин, пурини, кароте-ноиди. Основното фармакологично действие е капиляротонично, в умерена степен аналгетично, адстрингентно, понижава съсирваемостта на кръвта.

  У нас кестеновите насаждения има по северните склонове на Беласица, Славянка и др. Производство на кестени в нашата страна е недостатъчно. Кестеновите плодове имат широка и разностранна употреба и висока биологична стойност. Използуват се за храна в сурово, печено и варено състояние, както и във вид на брашно в сладкарската промишленост и др. Представлява интерес като заместител на кафето.

 Десета рецепта:

Една ч.л. стипца се поставя в 100 мл вино.Вари се 3 мин и след като изстине , със сместа се прави 2-3 пъти дневно гаргара на венците.

Стипцата е бзцветно вещество със стягащо, кръвоспиращо, адстрингентно действие.

 

  Рецепта на Петър Дънов при пародонтоза и клатещи се зъби:

 Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Беинса Дуно или Учителя Беинса Дуно, е българин, основател на философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство”. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му - дъновисти.

     Според Дънов лекуването на болния се постига чрез различни билки или действия. Той препоръчва през май и юни в хубави слънчеви дни, сутрин рано да се събират билки. Лечебността им, не е всякога еднаква - зависи от времето, от месеца, от деня и от часа, в който се берат. Най-добре е билките да се берат сутрин рано призори, при изгрева на слънцето.

    При пародонтоза и клатещи се зъби е добре да се използват дъбова кора, цариче, пачина и салвия.

Дъбова кора , цариче , пачина и салвия се смесват в равни части , сипват се в студена вода и се оставят да пренощуват.На Ѕ л вода се взимат две препълнени ч.л билки.Сутрин чаят затопля, сипва се  в предварително изплакнат с гореща вода термос и с него се правят  по няколко пъти на ден хладки промивки.С напоена с чая мека четка за зъби могат да се масажират венците.

 Дъбовата кора има изразено противовъзпалително действие. Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие.В малки дози Салвията има аналгетично действие.

 Знаете ли че...? Маслото от Салвия е важен съставен елемент на тонизиращи и успокояващи нервното напрежение и депресиите смеси. Понижава артериалното налягане.

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 



Тагове:   медицина,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - ww
20.04.2009 22:07
За зъбите съм прилагала и забурене със зехтин или олио. Незнам на каква база, но това помага за лош дъх, избелващ ефект и някак си се чувстваш наистина с "измити зъби"..
цитирай
2. анонимен - ww
20.04.2009 22:14
Жабурене исках да кажа... А това за флуора, има много статии против употребата на Флуора в пастите , но са на ахглийски. Твърди се, че в големи количества е отровен за организма, дори четох някъде, че отровата за мишки се правела от флуорид. Не съм добра по химия, макар да ми се искаше, но така и не попаднах на добри училтели, така че ме извинете.
Статията я харесвам, защото ни връща към корените, към живата природа. Стоматолозите не всички естествено, но са си стругари. Аз имам изпилени и всеки следваш зъболекар ме пита, дали не скърцам със зъби. На тая база, си ме е страх от зъболекарите, както и от докторита, затова се радвам на нещо, което ме учи, как да се предпазвам от болестите...
Статията е много добра!!!
цитирай
3. анонимен - dn
18.05.2009 14:44
на мен също
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: althea
Категория: Технологии
Прочетен: 29534
Постинги: 5
Коментари: 5
Гласове: 155
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол